Tutkijat haluavat lähettää luotaimen Alfa Kentauriin vuonna 2069

Nasan tutkijat ovat tehneet alustavan suunnitelman ensimmäisestä tähtienvälisestä tutkimusretkestä. Ryhmä haluaa lähettää luotaimen etsimään elämää Alfa Kentauri -tähtijärjestelmän planeetoilta.

Matka lähimpään tähtijärjestelmään ei ole helppo tehtävä. Siksi ehdotettu laukaisuvuosi on niinkin kaukana kuin vuonna 2069. Ajankohta sopii myös juhlistamaan Apollo 11 -lennon Kuuhun laskeutumisen satavuotispäivää.

Reilun neljän valovuoden matkan taittamiseen kuluisi suunnitelmissa 44 vuotta. Luotain saapuisi sinne siis vasta seuraavalla vuosisadalla.

"Saisimme paljon uutta tietoa luotaimen ollessa matkalla, mikä muuttaisi kysymyksiä, joihin meidän pitäisi vastata ennen aluksen saapumista määränpäähänsä", toteaa Anthony Freeman Nasasta. 

"Tämä kaikki tekee vaikeaksi määritellä tarkasti, miltä lento tulisi näyttämään - siksi kommentoin, että se on epäselvä."

Vaikka suunnitelmat ovat alkuvaiheissa, tutkijoilla on jo jonkinlainen käsitys siitä, miten matka tapahtuisi.

Tavoitteena on, että luotaimen nopeus olisi vähintään kymmenesosa valonnopeudesta. Alus voisi saada käyttövoimansa esimerkiksi antimateriasta tai lasersäteestä.

Aiheesta lisää spacedaily (englanniksi)