Takaiskun kokenut japanilaisluotain yrittää taas Venuksen kiertoradalle

Japanin avaruusjärjestö JAXAn Akatsuki-luotain yrittää asettua Venuksen kiertoradalle 7. joulukuuta.

Toukokuussa 2010 avaruuteen laukaistu luotain yritti asettumista kiertoradalle jo saman vuoden joulukuussa. Tuolloin tekninen ongelma esti operaation. Vasta nyt luotain on jälleen tilanteessa, jossa se pystyy yrittämään kiertoradalle pääsyä uudelleen.

Luotaimen on raportoitu olevan hyvässä kunnossa. Käytännössä suurin jännitys kohdistuu siihen, käynnistyvätkö Akatsukin asennonsäätöön tarkoitetut rakettimoottorit ja pysyvätkö ne toiminnassa vaaditun 20 minuutin ajan. Luotaimen päämoottori vikaantui ensimmäisessä jarrutusyrityksessä viisi vuotta sitten.

Akatsuki on massaltaan 520 kiloa eli kooltaan keskikokoinen planeettaluotain. Sillä on kyydissään erilaisia Venuksen kaasukehää tutkivia kameroita ja instrumentteja.

Luotaimen tavoitteena on etsiä suoria todisteita Venuksen tulivuoritoiminnasta infrapunahavaintojen avulla. Toinen etsittävä luonnonilmiö on salamointi planeetan kaasukehässä.

JAXAlla on myös muuta jännitetttävää joulukuun alussa. Asteroidia kohti matkaava Hayabusa 2 -luotain ohittaa maapallon 3. joulukuuta. Luotain saa ohituksesta lisävauhtia ja sen on määrä kohdata kohdeasteroidinsa 162173 Ryugu heinäkuussa 2018.

Hayabusa 2:n mukana laukaistiin myös pieni PROCYON-luotain, joka ohittaa Maan samana päivänä. Sen alkuperäinen kohde oli toinen lähiasteroidi mutta PROCYONin ionimoottori vikaantui aiemmin tänä vuonna eikä se siksi pääse perille kohteeseensa.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)