Pluton vielä tuntemattomat kuut saattavat vaarantaa Nasan luotaimen

Kääpiöplaneetta Pluton luo matkaava New Horizons -luotain saattaa joutua törmäysvaaraan. Syynä ovat vielä toistaiseksi tuntemattomat pienkappaleet, joiden uskotaan kiertävän Plutoa ja sen Kharon-kuuta.

Luotaimen suunnittelijat kokosivat kansainvälisen tutkijaryhmän arvioimaan riskiä marraskuun alussa.

Plutolta tunnetaan sen suuren Kharon-kuun lisäksi kolme muuta kuuta. Vuonna 2005 löydettiin huomattavasti Kharonia kauempana kiertävät 114-kilometrinen Hydra ja 91-kilometrinen Nix. Tämän vuoden heinäkuussa Plutolta kuvattiin noin 25 kilometrin kokoinen kuu, joka kantaa väliaikaista koodinimeä P4. Kaikki kolme löytöä tehtiin Hubble-avaruusteleskoopilla.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että Pluton ja Kharonin ympärillä voi olla paljon muitakin pienkappaleita tai jopa pienkappaleiden muodostamat harvat renkaat. On tärkeää, että tällaiset kohteet havaitaan ajoissa, jotta luotain voisi yrittää väistää ne ja kolaririski näin pieninisi.

New Horizons laukaistiin matkaan tammikuussa 2006 ja se ohitti Uranuksen radan tämän vuoden maaliskuussa. Pluton se ohittaa heinäkuussa 2015. Suuren nopeutensa vuoksi luotain ei pysty pysähtymään Pluton kiertoradalle vaan jatkaa matkaansa kauemmas.

Aiheesta lisää Astrobiology magazine (englanniksi)