Pala Mars-meteoriittia matkustaa takaisin kotiplaneetalleen

Nasan seuraava Mars-kulkija kuljettaa mukanaan kappaleen punaiselta planeetalta lähtöisin olevaa meteoriittia. Sitä käytetään kulkijan kiviä analysoivan laserin kalibrointiin.

Mars 2020 -kulkijan yksi tehtävä on säilöä mielenkiintoisia geologisia näytteitä marsperästä mahdollista tulevaisuudessa tapahtuvaa Maahan lähettämistä varten.

Eräs kulkijan monista työkaluista on laser, joka on suunniteltu tutkimaan hiuksen ohuusluokkaa olevia yksityiskohtia kivistä. Tällainen tarkkuus vaatii harjoituskappaleen, jolla laser voidaan kalibroida.

"Tutkimalla kuinka instrumentti näkee tunnetun kohteen, me voimme ymmärtää, kuinka se näkee palasen Marsin pintaa", sanoo Luther Beegle Jet Propulsion Laboratorysta.

Aiemmat Mars-kulkijat ovat myös vieneet mukanaan kalibrointikappaleita. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tarkoitukseen käytetään marsilaista alkuperää olevaa materiaalia.

Kulkijan laser on osa SHERLOC-nimistä instrumenttia, joka analysoi kiviä rikosteknisistä tutkimuksissa tutuilla menetelmillä, Raman- ja fluoresenssispektroskopialla. Tämä voi auttaa löytämään kivistä esimerkiksi elämän synnyttämiä kemikaaleja.

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)