Opportunity -kulkija selviämässä jälleen yhden Marsin talven yli

Kulkija on iskussa punaisen planeetan talven pimeimmän vaiheen jälkeen. Kyseessä on jo kahdeksas talvi Marsissa Opportunitylle. 

Talvi on kriittistä aikaa aurinkopaneeleilla toimivalle kulkijalle, sillä tällöin Auringon säteily on niukimmillaan. Nyt kulkija näyttää jälleen selvittäneen yhden talven punaisella planeetalla, jonka vuosi on 687 päivän mittainen.  

Opportunity laskeutui Marsiin jo vuonna 2004. Selviäminen näinkin pitkään on melkoinen saavutus.

Jennifer Herman Nasan Jet Propulsion Laboratorysta kertoo, että toisin kuin uudemman ydinkäyttöisen Curiosity-kulkijan kohdalla, Opportunityn riippuvuus aurinkoenergiasta pitää tiimin jatkuvasta tietoisena Marsin vuodenajoista ja maastosta jossa kulkija liikkuu.

Opportunity tutkii tällä hetkellä veden uurtamaa Perseverance Valley -nimistä laaksoa, joka sijaitsee 22 kilometrin läpimittaisen Endeavour-kraatterin sisällä.

Kulkijan pysähdyspaikoiksi on valittu pohjoiseen osoittavia rinteitä. Näin kulkija on kallellaan siten, että aurinkopaneelit ottavat pohjoisesta paistavasta talviauringosta mahdollisimman paljon irti.

Opportunityn tiimi kutsuu näitä paikkoja "lumpeenlehdiksi" ja suunnittelee kulkijan reitin etukäteen, jotta se selviää turvallisesti yhdeltä lehdeltä seuraavalle.

Kulkijan ja siten aurinkopaneelien kallistuskulman lisäksi aurinkoenergian saantiin vaikuttaa myös paneelien pölyisyys. Tuuli voi puhdistaa paneeleja, mutta myös nostattaa pölymyrskyjä jotka tekevät paneeleista pölyisempiä.

"Viime aikoina tapahtui jonkin verran pölyn puhdistusta, mikä oli mukava nähdä", sanoo Herman. "Jos Opportunityn paneelit jatkavat puhdistumistaan niinkuin on tapahtunut äskettäin, se on hyvissä asemissa selvitäkseen suuresta pölymyrskystä."

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)