Nasan seuraavalla Mars-kulkijalla on 23 kameraa

Vuonna 2020 laukaistavalla mönkijällä on enemmän kameroita kuin millään aiemmalla Marsin pinnalla kulkeneella laitteella. Yksi kameroista kuvaa laskuvarjon avautumista laskeutumisen aikana.  

Vuonna 1997 Marsiin saapui ensimmäinen kulkija, Sojourner, jolla oli vain kolme kameraa. Sittemmin kameratekniikka on kehittynyt huimasti. Ensi vuosikymmenen vaihteessa matkaan lähetettävällä Mars 2020 -kulkijalla kameroita on peräti 23 kappaletta.

Uusi mönkijä rakennetaan punaisella planeetalla parhaillaan olevan Curiosityn pohjalta, jolla on 17 kameraa. Mars 2020:n lisäyksiin kuuluu CacheCam, joka seuraa kivinäytteiden säilömistä mönkijään mahdollista Maahan tuomista varten.

Lisäkameroita on asennettu myös taltioimaan uuden kulkijan laskeutumista. Kuudesta tähän joukkoon kuuluvasta kamerasta yksi katsoo ylöspäin laskuvarjoon. Kameran ansiosta nähdään laskuvarjon avautuminen ensimmäistä kertaa toisella planeetalla.

Myös kameroiden laatua on parannettu. Värikuvia otetaan enemmän, ja navigointiin liittyvät kamerat ovat kuvakulmaltaan laajempia. Jälkimmäinen seikka säästää mönkijän aikaa muihin tutkimuksiin. Siinä missä ennen piti ottaa useita kuvia, nyt riittää yksi.

Pullonkaulana pysyy rajoitettu lähetyskapasiteetti Maahan. Asiaa on kuitenkin auttanut edistys kuvien kompressoinnissa ja Marsia kiertävien luotainten käytössä datalinkkeinä. Kolme planeettaa kiertävää luotainta tukee kulkijan tiedonvälitystä kahden ensimmäisen vuoden aikana.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)