Nasan Mars 2020 -mönkijän laskeutumispaikan valinta on loppusuoralla

Tällä viikolla järjestetään Mars 2020 -mönkijän laskeutumispaikan valintaan liittyvä kokous. Kahden vuoden päästä laukaistava kulkija muistuttaa rakenteeltaan Curiositya, mutta sisältää erilaiset hyötykuormalaitteet.

"Mars 2020 -laskeutumispaikka voi ratkaista Marsin tutkimuksen näyttämön ensi vuosikymmenelle", arvioi Thomas Zurbuchen Nasan tiedeosastosta.

"Odotan innokasta väittelyä ja kriittisiä näkökulmia tieteen ja tekniikan asiantuntijoilta. Mikä tahansa laskeutumispaikoista valitaan, se saattaa ratkaista Marsin ensimmäisen näytteen, jota ihmiset pääsevät koskemaan."

Laskeutumispaikan valintaprosessi on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien. Aluksi kandidaattialueita oli 30, mutta vähitellen ne karsittiin kolmeen.

Nyt on kuitenkin noussut myös neljäs mahdollinen alue, joka sijaitsee kahden lähekkäisen kandidaattialueen välissä. Kaikki alueet sijaitsevat korkeintaan 18,5 astetta Marsin päiväntasaajalta ja ovat 1,9–2,6 kilometriä Marsin keskikorkeuden alapuolella.

Laskeutumisalueen kriteereistä kerrotaan Nasan animaatiossa.

Tärkeitä asioita tekniikan kannalta ovat esimerkiksi sijainti tarpeeksi alavalla alueella, jotta ilmajarrutus onnistuu hyvin, tasainen alue sekä sopivat ajoväylät. Tieteen kannalta puolestaan halutaan alueita, joilla on esimerkiksi kiinnostavia kerrostumia.

Mars 2020 -mönkijä ei Curiosityn tapaan ainoastaan tutki Marsin muinaista elinkelpoisuutta, vaan myös etsii merkkejä muinaisesta mikrobitason elämästä.

Mönkijä saattaa myös kerätä näytteitä, jotka haetaan erillisellä robottiluotaimella myöhemmin Marsista ja tuodaan maapallolle tutkittaviksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)