Nasan luotain laskeutuu maanantaina Marsiin

Muutaman päivän kuluttua InSight-alus yrittää laskeutua punaisen planeetan pinnalle. Luotaimen on tarkoitus mitata marsperän värähtelyä ja lämpötilaa.

Kaikki tähän mennessä Marsiin laskeutuneet luotaimet ovat tutkineet lähinnä sen pintaa ja kaasukehää. Siksi naapurimme sisäosista tiedetään yllättävän vähän.

Marsiin aivan pian saapuvan InSight-laskeutujan myötä tilanteen toivotaan muuttuvan. Jos kaikki menee hyvin, alus koskettaa planeetan pintaa maanantaina kello 21.54 Suomen aikaa.

"Laskeutuminen Marsiin on vaikeaa. Se vaatii taitoa, keskittymistä ja vuosien valmistautumista", toteaa Thomas Zurbuchen Nasasta.

InSight-luotaimessa on kaksi pääinstrumenttia. Seismometri kuuntelee meteoriitti-iskuja ja marsjäristyksiä. Ne voivat antaa entistä tarkempaa tietoa Marsin sisustan eri kerroksista. Jopa kolmen metrin syvyyteen kaivautuva lämpöanturi puolestaan mittaa planeetan sisältä saapuvaa energiaa.

Kolmas koe käyttää Marsin ja Maan välillä kulkevia radioaaltoja havaitakseen punaisen planeetan pyörimisessä tapahtuvia häiriöitä. Niiden toivotaan paljastavan, kuinka suuri planeetan ydin on. Tutkimusaihe on ajankohtainen, sillä yksi viime vuosien suurimmista Mars-löydöistä on varmistus siitä, että planeetan ydin on vielä sula.

Laskeutujan on määrä toimia ainakin kahden Maan vuoden ajan. Ulkonäöltään InSight muistuttaa Phoenix-laskeutujaa, joka saapui Marsiin vuonna 2008.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)