Nasa valitsi neljä mahdollista aluetta asteroidinäytteen hakemiselle

Bennu-asteroidin kiertoradalla oleva OSIRIS-REx-luotain valmistautuu ensi vuonna koittavaan näytteen hakemiseen. Neljästä alueesta valitaan ensisijainen hakupaikka ja sen vara-alue.

Tavoitteena on kerätä pintahiekkaa, jossa ei ole yli 2,5 senttimetrin kokoisia kappaleita. Tämä on osoittautunut ennalta arvioitua vaikeammaksi, koska Bennu-asteroidin pinta paljastui erittäin kiviseksi.

Luotainta suunniteltaessa ajateltiin, että säteeltään 25 metrin kokoinen alue olisi sopiva. Nyt valitut alueet ovat kuitenkin yli puolet pienempiä, koska isoja tasankoja ei asteroidilta löydy. Lennonjohto arvioi pystyvänsä tarpeeksi tarkkaan lentämiseen, jotta näinkin pienelle alueelle osutaan.

Kandidaattialueet on nimetty lintujen mukaan: Nightingale [satakieli], Kingfisher [kuningaskalastaja], Osprey [sääksi] ja Sandpiper [kurppa].

Valittuja alueita kuvataan vielä tarkemmin ja lopullinen valinta tehdään joulukuussa. Näyte on määrä ottaa vuoden 2020 jälkipuoliskolla ja se on määrä tuoda maapallolle syyskuussa 2023.

Bennu-asteroidi on kooltaan noin 500 metriä ja kuuluu maapallolle potentiaalisesti vaarallisiksi luokiteltuihin kappaleisiin. Se kiertää Aurinkoa ellipsiradalla suunnilleen samalla etäisyydellä kuin Maa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)