Nasa tutkii pehmeärakenteisten robottiluotainten teknologiaa

Kovien metallisten osien sijaan tulevaisuuden planeettalaskeutujat voivat sisältää esimerkiksi silikonista tehtyjä rakenteita. Nasan Langleyn tutkimuskeskuksen projekti testaa uudenlaisen avaruusrobotiikan mahdollisuuksia.

"Tutkimme parhaillaan, miten parvi pehmeitä robotteja voisi liikkua toisen planeetan pinnalla ja linkittyä yhteen luomaan väliaikaisia rakenteita tai suorittamaan erilaisia tehtäviä", kertoo harjoittelija Chuck Sullivan.

Kehitysprojektissa on tehty 3D-tulostuksella muotteja, joihin on valettu joustavaa ainetta, kuten silikonia. Rakenteiden sisälle on jätetty onkaloita, jotka voidaan paineistaa. Paisuessaan onkalot muuttavat rakenteen muotoa ja liikuttavat sitä.

Tietyllä tapaa osat jäljittelevät biologisia rakenteita ja mahdollistavat liikkeitä, joita perinteiset robotit eivät pysty tekemään. Rakenteet myös kestävät vääntämistä ja iskuja paremmin kuin esimerkiksi metallista ja komposiittimateriaaleista tehdyt laitteet.

Projektia esitellään myös videolla.

Pehmeiden materiaalien luotainrobotiikan tutkimus on toistaiseksi vasta aluillaan. Ei ole varmaa, riittävätkö sen edut perinteiseen robotiikkaan verrattuna.

Metallirakenteiden rinnalle on kehitetty pehmeitä rakenteita avaruustekniikan muillakin sektoreilla. Esimerkiksi Bigelow Aerospacen pehmeäseinäiset ja paine-eron jäykistämät avaruusasemamoduulit pohjaavat teknologiansa Nasan kehitystyöhön, jota Nasa ei itse vienyt eteenpäin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)