Nasa puntaroi vaihtoehtojaan osallistua SpaceX:n lennoille Marsiin

Nasa pohtii millaisella laitteistolla tulla mukaan SpaceX:n Marsiin matkaaville Red Dragon -alusten lennoille.

SpaceX suunnittelee lähettävän aluksiaan punaisen planeetan pinnalle aina kun laukaisuikkuna avautuu 26 kuukauden välein.

"Se on säännöllinen rahtireitti. Kuin asemalta lähtevä juna", sanoo Space X:n perustaja Elon Musk The Washington Post -lehden haastattelussa.

"Jos tutkijat tietävät että he voivat laskea sen varaan ja se tulee olemaan suhteellisesti ottaen halvempaa kuin mikään aiemmin, sitten he kehittävät paljon hienoja kokeita", Musk toteaa.

Ensimmäisen lennon on määrä tapahtua vuonna 2018. Tähän Nasa ei ehdi valmistaa tutkimusvälineitä, mutta he ovat kiinnostuneita kapselin laskeutumisdatasta. Red Dragonin uusi laskeutumisteknologia sallii huomattavasti raskaamman massan viemisen planeetan pinnalle kuin mitä tähän asti on ollut mahdollista.

Vuoden 2020 laukaisuikkunaan Nasa uskoo saavansa laitteistoa mukaan. Pääpaino olisi Marsin resurssien hyötykäytön selvittäminen.

"Yksi olisi Marsin maaperän veden muuntaminen juomakelpoiseksi vedeksi, vedyksi ja hapeksi", sanoo Nasan Steve Jurczyk. Testit täydentäisivat myös vuonna 2020 Marsiin lähetettävän Nasan kulkijan kokeita planeetan ilmakehän hiilidioksidin muuttamisesta hapeksi.

Myös suunnitelmat sähkön ja metaanin tuottamiseksi ovat tapetilla. Metaania voitaisiin käyttää rakettimoottorien polttoaineena. "Me haluaisimme demonstroida joidenkin näiden systeemien toimivuuden tosioloissa", Jurczyk sanoo. "Ennen kuin lähetämme miehistöä, kaiken tämän on toimittava planeetan pinnalla."

Aiheesta lisää Spacenews (englanniksi)