Nasa myönsi sopimuksen Venus-dronen suunnitteluun

Yhdysvaltain avaruusjärjestö on kiinnostunut aluksesta, joka liitäisi Venuksen pilvikerroksen päällä. Miehittämättömiin ilma-aluksiin erikoistunut yhtiö sai sopimuksen laitteen suunnitteluun.

Viimeaikaiset ilmastomallit ovat osoittaneet, että suurin osa Venuksesta on saattanut olla menneisyydessä meren peitossa. Äskettäinen julkaisu on nostanut esille myös mikrobielämän mahdollisuuden planeetan kaasukehässä.  

Tutkiakseen näitä kysymyksiä tarkemmin, Nasa on kiinnostunut dronesta, joka lentäisi Venuksen kaasukehässä pilvikerroksen yläpuolella. Universe Today kertoo, että avaruusjärjestö on myöntänyt Black Swift Technologies -yhtiölle puolen vuoden sopimuksen konseptin laatimiseksi aluksesta.

"Heidän tähtäimessään on juuri pilvikerroksen päällä liikkuva alus", sanoo yhtiön osakas Jack Elston.

"Paine ja lämpötilat ovat siellä samanlaiset kuin Maassa, joten se olisi hyvä ympäristö etsiä merkkejä elämästä", Elston näkee.

Elstonin mukaan suunnittelun haasteena ovat hyvin voimakkaat tuulet. Yhtiö kuitenkin suunnittelee kääntävänsä tämän hyödyksi ottamalla tuulista energiaa.

"Projektimme keskittyy ainutlaatuisen lentokoneen ja menetelmän ympärille, jossa energiaa haalitaan Venuksen yläilmakehästä ilman liikkumiseen tarvittavia ylimääräisiä energianlähteitä", sanoo Elston.

Jos Nasa pitää näkemästään, Black Swift Technologies saa kahden vuoden sopimuksen aluksen prototyyppien valmistamiseen.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)

Venuksen pilvien elinkelpoisuudesta on laaja artikkeli Tähdet ja avaruus -lehdessä no 5/2018 (ilmestyy perjantaina 13.7.)