Marsin luoliin soveltuvat robottiprototyypit kisaavat Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA järjestää kilpailun luolaroboteille. Torstaina alkavassa kilpailussa on mukana robotteja kaikkialta maailmasta, myös Nasan Mars-robottien prototyyppejä.

Kilpailupaikkana ovat Pittsburghissa sijaitsevat kaivostunnelit. Niissä kisaavat mönkijöiden lisäksi myös dronet sekä kiipijärobotit. Kilpailun päätehtävä on kehittää teknologioita kaivos- ja luolaonnettomuuksien varalle sekä navigointiin ja tutkimukseen.

"Suuri kysymys Nasalle on, löytyykö elämää Maan ulkopuolelta. Yksi pääkohteista löytää siihen vastauksia ovat pinnanalaiset ympäristöt, koska ne ovat säilyneet alkuperäisissä olosuhteissa suojassa UV-säteilyltä ja kosmisilta säteiltä", selittää CoSTAR-tiimin päätutkija Ali Agha.

Nasan ja sen kanssa yhteistyötä tekevän CoSTAR-tiimin kehittämiä robotteja esitellään uudella videolla.

CoSTARin tavoitteita ovat autonomisesti liikkuvat, äärimmäisissä maastoissa etenevät robotit. Niiden täytyy pystyä kartoittamaan ympäristöään, pitää yllä tietoliikennettä luotettavasti ja käyttämään koneälyä liikkumiskyvyn kehittämiseen.

Marsin laavaputket ovat yksi kiinnostavimmista kohteista elämän merkkien etsintään aurinkokunnasta.

Muinaisen virtaavat laavan jälkeensä jättämiä tunneleita on löydetty etenkin Marsin Tharsiksen alueen tulivuorten rinteiltä. Tunneleita on paljastunut kiertolaisluotainten kuvista lähinnä niihin romahtaneiden "kattoikkunoiden" ansiosta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)