Marsiin laskeutunut InSight valmistautuu työhönsä

InSight-luotaimen ensimmäiset päivät punaisella planeetalla ovat soljuneet ilman suurempia yllätyksiä. Parhaillaan luotain on aloittamassa robottikäsivartensa käyttöönottoa.

Nasan InSight-luotain laskeutui neljä päivää sitten Marsin pinnalle. Tähän mennessä kaikki näyttää menneen hyvin. Luotain on erinomaisessa kunnossa.

InSight valmistautuu kahden maapallon vuoden ajan kestävään tutkimustyöhön. Luotaimen valmiuteen saattaminen on haluttu tehdä rauhallisella tahdilla, jotta sen kuntoa ja toimintaa pystytään tarkkailemaan mahdollisimman hyvin.

Parhaillaan InSight on aloittamassa robottikäsivartensa käyttöönottoa. Käsivartta on tarkoitus ensin käyttää luotaimen kunnon tarkistamiseen. Vasta kun käsivarsi saadaan kunnolla liikkeelle, luotain pystyy tallentamaan näkymiä monista kuvakulmista.

InSight-luotaimen kanssa samalla kyydillä Marsin luo matkasivat myös kaksi pientä luotainta MarCO-A ja MarCO-B. Nämä nanoluotaimet ainoastaan lensivät planeetan ohi ja jäivät aurinkokeskiselle radalle.

MarCO-A:n järjestelmät eivät ohituksen aikana toimineet kunnolla, mutta MarCO-B onnistui lähettämään kuvia Marsista. Koska kyse on ennen kaikkea uuden tekniikan testaamisesta, luotainkaksikon toiminta oli hieno saavutus.

Nasa toivoo, että nanoluotaimet pysyvät toimintakunnossa riittävän pitkään lähettääkseen havaintoja myös muista kohteista, joita ne saattavat kohdata matkallaan. Kaksikon tähänastisen onnistumisen myötä varmaa on jo, että tulevaisuudessa nanokoon luotaimia tullaan käyttämään aurinkokuntamme tutkimisessa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)