Mars-helikopteri kiinnitettiin mönkijään

Naapuriplaneetallemme lähtevä helikopteri on kiinnitetty Mars 2020 -mönkijään. Kaksikko laukaistaan matkaan ensi vuonna.

Kopterin päätehtävänä on todistaa, että lentäminen Marsissa on ylipäätään mahdollista. Kyseessä on ensimmäinen luotain, jonka on määrä lentää toisen taivaankappaleen kaasukehässä omin voimin.

"Tehtävänämme on osoittaa, että itsenäinen, kontrolloitu lentäminen voidaan toteuttaa Marsin äärimmäisen ohuessa kaasukehässä", toteaa MiMi Aung JPL-laboratoriosta.

Mars-helikopteri on niin sanottu suuren riskin ja suuren voiton projekti. Vaikka lentäminen ei lopulta onnistuisi, se ei estäisi varsinaista pääluotainta eli Mars 2020 -kulkijaa saavuttamasta tieteellisiä tavoitteitaan.

"Koska helikopterimme on suunniteltu kokeiluvaiheessa olevan teknologian testiksi, sen mukana ei ole tieteellisiä mittalaitteita", Aung selittää.

Jos lentotesti kuitenkin onnistuu, minihelikopterit voivat tulevaisuudessa saada tärkeän roolin punaisen planeetan tutkimisessa.

Marsin kaasukehän tiheys vastaa maapallon ilmakehää 30,5 kilometrin korkeudella. Tämän vuoksi kopterin roottorit ovat hieman leveämpiä kuin perinteisissä helikoptereissa.

Mars-helikopterista kerrottiin laajemmin Tähdet ja avaruus -lehdissä 4/2015 ja 6/2018.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)