Mars 2020 -mönkijä ajoi ensimetrinsä

Muinaisen Marsin mahdollista mikrobielämää tutkivaa mönkijää valmistellaan ensi kesän laukaisua varten. Mars 2020 -kulkija ajoi tällä viikolla ensimetrinsä lopullisessa kokoonpanossaan.

"Täyttääkseen kunnianhimoiset tavoitteensa Mars 2020 -mönkijän on pystyttävä selviytymään pitkästä matkasta Marsin pinnalla", sanoo projektissa tutkijana toimiva Katie Stack Morgan.

Ensimetrien etenemistä voi katsoa videolta. Koska mönkijä toimi hyvin Maan painovoimassa, uskovat insinöörit sen liikkuvan vielä helpommin Marsissa, jossa painovoimakiihtyvyys on vain noin kolmasosa maanpäällisestä.

Mars 2020:n teknologia pohjautuu Curiosity-mönkijään, joka on tutkinut punaista planeettaa vuodesta 2012.

Tavoitteena on pystyä liikkumaan keskimäärin 200 metrin matka jokaisen solin eli Marsin vuorokauden aikana. Se on paljon, sillä Curiosityn etenemisennätys on tällä hetkellä 214 metriä solin aikana.

Pidemmät ajomatkat mahdollistaa kehittyneempi teknologia. Mönkijä pystyy esimerkiksi navigoimaan edeltäjiään itsenäisemmin.

Yksi Curiosityn kokemusten perusteella parannetuista osista ovat mönkijän pyörät, joiden kestävyyttä on kasvatettu. Curiosityn pyörät ovat osin rikkoutuneet kovien pikkukivien vuoksi, mikä hankaloittaa etenemistä.

Mars 2020:n on määrä lähteä matkaan heinä–elokuussa 2020 ja laskeutua Marsiin helmikuussa 2021. Mönkijän nimeämiseksi on kerätty ehdotuksia, joita yleisö saa äänestää tammikuun puolivälistä alkaen. Lopullinen nimivalinta julkistetaan helmikuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)