Liidokki voisi etsiä Venuksen oudoista raidoista mikrobielämää

Venuksen pilvissä näkyy ultraviolettivaloa absorboivia mysteerisiä tummia juovia. Suunnitelmissa oleva venäläis-amerikkalainen luotainprojekti haluaa päästä selvyyteen niiden alkuperästä.

Eräs selitys 50–60 kilometriä planeetan pinnan yläpuolella esiintyville juoville on rautakloridi. Ei kuitenkaan ole selvää, kuinka rautakloridihiukkaset voisivat nousta ylös planeetan heikkotuuliselta pinnalta.

Toisaalta on spekuloitu mikrobien mahdollisuudella. Venuksen pinnalla olosuhteet ovat luultavasti liian ankarat, mutta tummien juovien esiintymiskorkeudella elo olisi jo auvoisampaa: lämpötila 30 ja 70 asteen haarukassa ja paine meillä merenpinnan korkeutta vastaava.

"Se on mahdollisuus, jota emme voi olla huomioimatta", sanoo Sanjay Limaye luotaimen tiedetiimistä. "Ainoa tapa oppia on mennä sinne ja ottaa näytteitä ilmakehästä."

Suunniteltu lento kulkee nimellä Venera-D ja se sisältäisi useita eri yksiköitä. Tummien juovien alkuperää selvittäisi sivutöinään planeetan kaasukehään päästettävä liitäjä, jonka päätarkoitus olisi tutkia, miksi Venuksen ilmakehä pyörii niin nopeasti planeetan pintaan nähden.

Jos Nasa ja Venäjän Roscosmos alkavat yhteistyöhön luotaimen tiimoilta, lento voi lähteä naapuriplaneettaamme kohti vuonna 2025.

Aiheesta lisää Astrobiology Magazine (englanniksi)