Kuvapari näyttää Phoenix-luotaimen laskeutumispaikan muutoksen Marsissa

Vuosikymmenen aikavälillä otetuissa kuvissa näkyy, kuinka Nasan luotaimen laskusta syntyneet jäljet ovat peittymässä pölyyn.

Yllä vaihtuvat kaksi kuvaa on ottanut Nasan Mars Reconnaissance Orbiter-alus kesällä 2008 ja joulukuussa 2017. Niissä näkyy toukokuun lopussa 2008 Marsiin saapuneen Phoenix-luotaimen laskeutumisen jäljet.

Laskeutumistapahtumassa syntyi tummia laikkuja pölyn pyyhkiytyessä pois putoavan tavaran alta. Kuvassa on merkitty itse laskeutujan ja siihen liittyvien kappaleiden sijaintipaikat. 

Vuosikymmen laskeutumisen jälkeen pöly on alkanut jo hävittää tapahtuman jälkiä.

Laskeutuja, suojakotelo ja siinä kiinni oleva laskuvarjo ovat kuitenkin yhä erotettavissa joulun alla otetussa kuvassa. Tosin laskuvarjon tuuli on puhaltanut eri paikkaan.

Phoenix-lento oli menestys. Se sai kolmen kuukauden pituisen ohjelmansa aikana suoritetuksi kaikki punaisen planeetan jäähän, maaperään ja kaasukehään liittyvät tiedetavoitteet.

Aurinkopaneeleista energiansa saanut alus toimi vielä kaksi kuukautta tämän päälle, kunnes vähentynyt säteilyn määrä ei riittänyt antamaan enää sille energiaa.

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)

Aiheesta uutisoi Tiedetuubi