Kuun kaupallinen louhinta saatetaan aloittaa jo muutaman vuoden päästä

Ehkä jo kolmen vuoden päästä robottiluotain kaivaa Kuussa kiertolaisemme pintaa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensimmäinen kaupallinen lento kuukivien tuomiseksi maapallolle laukaistaan vuonna 2020.

Kuuhun aiotaan lähettää useita yksityisiä mönkijöitä tämän vuoden lopulla, koska Googlen Kuukilpailun aikaraja umpeutuu vuoden lopussa. Jaossa ovat yli 20 miljoonan euron palkinnot.

Yksi palkintoa tavoittelevista ryhmistä on amerikkalainen Moon Express -yritys.

Aikataulu on erittäin tiukka eikä ole mitään varmuutta siitä, että kyseinen yritys tosiaan pääsee tänä vuonna Kuuhun. Bob Richards Moon Expressistä kuitenkin vakuuttaa, että vaikka palkinto menisi sivu suun, itse luotain tulee lentämään jossain vaiheessa ja myös saamaan seuraa.

Moon Express nimittäin aikoo lähettää toisen kuulaskeutujan vuonna 2019 ja kolmannen vuonna 2020. Jälkimmäinen projekti on nimeltään Harvest Moon ja sen tarkoituksena on aloittaa kuuperän kaivuu.

Yhtiön tavoitteena on tuoda kolmannen luotaimen kaivamat kuunäytteet takaisin maapallolle. Osa näytteistä käytettäisiin tieteelliseen tutkimukseen, mutta loput myytäisiin keräilijöille ja yksityisille yrityksille.

"Avaamme kaikille mahdollisuuden omistaa kuukiviä", Richards iloitsee.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)