Kuuluotaimet saapuvat perille uutenavuotena

Syyskuussa matkaan laukaistut GRAIL-kuuluotaimet asettuvat Kuun kiertoradalle vuodenvaihteessa. Kaksoisluotainten tehtävänä on selvittää Kuun rakennetta ja historiaa aivan eri tavalla kuin Kuututkimuksessa on tehty aiemmin.

Nasan luotaimet matkaavat Kuuhun erikoista ja pitkäkestoista rataa myöten pääasiassa siksi, että niiden materiaalit saadaan totutettua avaruusolosuhteisiin. 112 vuorokautta kestävä matka takaa sen, että luotainten pinnalta aluksi höyrystyvä aine ei aiheuta mittauksia haittaavia virheitä.

Ensimmäinen luotain, GRAIL-A, asettuu kiertoradalle 31. joulukuuta kello 23.21 Suomen aikaa ja sen pari, GRAIL-B, 1. tammikuuta kello 21.05. Luotaimet ohjataan kiertämään Kuuta peräkkäin erittäin matalalla radalla vain 55 kilometrin korkeudessa.

Nasa aikoo myös tuttuun tapaan antaa luotaimille selväkielisemmät käyttönimet ja on kerännyt opiskelijoilta nimiehdotuksia. Tekninen nimi GRAIL on lyhenne sanoista Gravity Recovery And Interior Laboratory.

Mittaamalla tarkalla mikroaaltolinkillä luotainten välimatkaa pystytään Kuun painovoimakenttää ja sisäistä rakennetta kartoittamaan. Luotainten suunniteltu toiminta kestää vain kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen ne törmäytetään Kuun pintaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)