Kiinan mönkijä selviytyi jo neljännestä kuupäivästään

Kiina on julkaissut kuvia ja tietoja Chang'e 4 -kuulaskeutujan ja sen Yutu 2 -mönkijän kuulumisista. Mönkijän kerrotaan olevan yhä toimintakykyinen.

Yutu 2 -mönkijä on saanut ajettua 179 metrin matkan neljän kuupäivänsä aikana. Mönkijän tavoitteeksi asetettiin alkujaan toiminta kolmen kuupäivän ajan, joten sen tiimi on tyytyväinen. Varsinaisia tiedetuloksia ei vielä ole julkaistu.

Mönkijän ajama matka on jäänyt hieman odotuksista, vaikka sen edeltäjän kulkema 114 metrin taival on saatu ylitettyä. Maaliskuun lopussa julkaistun kartan mukaan erityistä huomiota on kiinnitetty kraattereiden väistelemiseen matkan edistyessä.

Chang'e 4 -luotain laskeutui Kuun kääntöpuolen pinnalle 3. tammikuuta ja vapautti Yutu 2 -mönkijän pian sen jälkeen. Laskeutujan ja mönkijän on määrä herätä viidenteen kuupäiväänsä 28. huhtikuuta.

140-kiloisen mönkijän suurin haaste ovat Kuun vuorokauden mittaan muuttuvat lämpöolosuhteet. Siksi Yutu 2 on suunniteltu toimimaan vain aamulla ja illalla. Yön tauko kestää hieman yli kaksi viikkoa ja keskipäivän taukokin lähes viikon.

Kiina valmistelee parhaillaan Chang'e 5 -luotainta, joka on määrä laukaista tämän vuoden lopussa. Luotaimen tehtävänä on hakea näyte Kuun pinnalta maapallolle. Viime viikolla ilmoitettiin, että myöhemmin Chang'e 5:n kopiona valmistettavan Chang'e 6:n kyytiin ollaan valmiita ottamaan kymmenen kiloa ulkomaisia hyötykuormalaitteistoja sekä laskeutujaan että mönkijään.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)