Kiina valmistelee omaa Mars-mönkijäänsä

Nasan ja ESAn lisäksi myös Kiina valmistelee vuonna 2020 laukaistavaa Mars-mönkijää. Parhaillaan valitaan laskeutumisaluetta, jolle on kaksi vaihtoehtoa Marsin pohjoisella alangolla.

Kiina on asettanut 240-kiloiselle mönkijälle ja kiertolaisluotaimelleen päätehtäväksi tutkia Marsin geologiaa sekä pinnan koostumusta ja vesijään esiintymistä. Tiettävästi myös elämän merkkejä etsitään.

Kyseessä on kuitenkin Kiinan ensimmäinen Mars-luotain, joten tärkeimpänä tavoitteena on osaamisen demonstroiminen. Kiinalla on luvassa suuria haasteita laskeutumisessa, tiedonsiirrossa sekä mönkijän hallinnassa.

Mönkijällä on mukanaan viisi instrumenttia. Niihin kuuluu tutka, jonka tavoitteena on tehdä mittauksia jopa 100 metrin syvyyteen pinnan alle. Aurinkopaneeleilla varustetun kulkijan tavoitteena on kolmen kuukauden toiminta-aika.

Luotainlennon tarvitsemia teknologioita on tämän syksyn aikana testattu esimerkiksi luotausraketin kyydissä lennätetyllä jarruvarjolla sekä kuumailmapallosta käsin tehdyillä tutkamittauksilla.

Aiemmin marraskuussa ESA ja Nasa kertoivat omille mönkijöilleen valitsemistaan laskeutumisalueista.

ESAn ja Venäjän yhteistyössä toteutettava ExoMars-mönkijä on massaltaan noin 310 kiloa, kun taas Nasan Curiositya muistuttava vuoden 2020 mönkijä on Curiosityn tapaan järeät 900 kiloa. Nasan kulkijan mukana Marsiin viedään myös pieni koeluontoinen helikopteri.

Vuoden 2020 heinä-elokuussa auki olevassa laukaisuikkunassa on määrä lähettää kolmen mönkijän lisäksi Marsiin myös Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Hope-kiertolaisluotain. Japanikin tähtäsi mikrokokoiseen kiertolaisluotaimeen, mutta sen laukaisu lykkääntynee.

Luotaimet saapuvat Marsiin vuoden 2021 helmi-maaliskuussa.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)