Kiina aikoo lähettää kulkijan Kuun vastakkaiselle puolelle

Kiina suunnittelee lähettävänsä mönkijän Kuun kääntöpuolelle vuoteen 2020 mennessä.

Kiertolaisemme pyöriminen on lukittunut niin, että Kuu kääntää aina saman puolen maapallon suuntaan. Jos Kiina onnistuu hankkeessa, se olisi ensimmäinen laskeutuminen Kuun vastakkaiselle puolelle.

Meille pimennossa oleva puoli onnistuttiin ensimmäistä kertaa näkemään vasta vuonna 1959, jolloin Luna 3 -alus valokuvasi alueen. Kuvista paljastui erittäin kraatteroitunut ja selvästi erilainen pinta kuin mitä olemme tottuneet katselemaan.

Chang’e-4-luotain tulee muistuttamaan erittäin paljon vuonna 2013 Kuuhun laskeutunutta kiinalaisten Chang’e-3-alusta. Kyseessä on ilmeisesti aiemman laskeutujan varaversio, jolle Kiina mietti pitkään mahdollisimman hyvää käyttökohdetta.

Hankaluutena kääntöpuolen tutkimisessa on muun muassa se, ettei laskeutuja voi lähettää viestejä suoraan maapallolle. Tämän takia Kiina todennäköisesti joutuu lähettämään Kuun kiertoradalle toisen luotaimen, joka välittää laskeutujan havainnot Maahan.

Kiina on viime vuosina ollut erittäin aktiivinen Kuun suhteen. Kiinan tulevaisuuden suunnitelmissa on laukaista myös Kuusta näytteitä Maahan tuova Chang’e-5-luotain vuonna 2017.

Aiheesta lisää Universe today (englanniksi)