Juno-luotaimella teknisiä haasteita - tutkimusradalle asettumista lykätään

Heinäkuussa Jupiterin kiertoradalle asettuneen Juno-luotaimella on havaittu pieniä teknisiä ongelmia. Tämän vuoksi ensi viikolle suunniteltua asettumista tutkimusradalle on päätetty lykätä.

Seuraava mahdollisuus matalammalle radalle asettumiseen koittaa seuraavan ratakierroksen myötä 11. joulukuuta.

"Telemetriatietojen mukaan kaksi helium-venttiiliä eivät toimineet odotetusti torstaina tehdyssä kokeessa", raportoi Rick Nybakken JPL:stä.

"Venttiilien olisi pitänyt avautua muutamassa sekunnissa, mutta sen sijaan se kesti useita minuutteja. Ongelmaa täytyy ymmärtää paremmin ennen kuin käytämme päämoottoria", Nybakken sanoo.

Venttiileitä käytetään polttoainetankin paineistukseen, mikä on tärkeää polttoaineen saamiseksi ulos tankista moottorin toimimiseksi.

Juno asettui heinäkuussa aluksi korkealle ellipsiradalle, jolla yksi kierros kestää noin puolitoista kuukautta. Tarkoituksena oli jarruttaa vauhtia ensi keskiviikkona radan alimmassa pisteessä ja siirtyä matalammalle tiederadalle, jonka kierros kestäisi kaksi viikkoa ja jollaista varten luotaimen tiedelaitteet on suunniteltu.

Muutoksen vuoksi muutetaan myös havaintoja. Alkujaan tiedeinstrumentteja oli tarkoitus pitää suljettuina keskiviikon lähiohituksessa, jotta ne eivät lisäisi riskiä päätietokoneen toiminnalle. Nyt sen sijaan voidaan tehdä havaintoja tässäkin ohituksessa.

Mikäli jarrutus saadaan tehtyä seuraavalla ohituksella, ei se aiheuttane isoja ongelmia Junon lennon suunniteltuihin tiedehavaintoihin. Moottorin vikaantuminen kuitenkin estäisi ison osan suunnitellusta tiededatan saamisesta.