Japanin Hayabusa2-luotain sai ensimmäiset kuvat kohdeasteroidistaan

Japanin avaruusjärjestön Jaxan asteroidiluotain Hayabusa2 on ensimmäistä kertaa kuvannut kohdeasteroidinsa Ryugun.

Helmikuun 26. päivänä otetussa kuvassa Ryugu-asteroidi oli vielä 1,3 miljoonan kilometrin etäisyydellä luotaimesta. Sekä kuvassa että animaatiossa Ryugu näyttää vielä tähtimäiseltä kohteelta. 

Ryugun kooksi on arvioitu noin 800-1000 metriä. Se kiertää Aurinkoa 0,96-1,19 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä ja on luokiteltu potentiaalisesti vaaralliseksi asteroidiksi.

"Nyt kun näemme Ryugun, Hayabusa2 on siirtynyt lopulliseen lähestymisvaiheeseensa matkalla asteroidille", kuvailee luotaimen projektijohtaja Yuichi Tsuda. "Luotaimella ei ole mitään ongelmia."

Nimi Ryugu tulee japanilaisen mytologian vedenalaisesta linnasta. Se valittiin asteroidille 1999 JU3 vuonna 2015 nimeämiskilpailussa. IAU vahvisti japanilaisten valitseman nimen.

Hayabusa2 on noin kahden Maa-Aurinko-etäisyyden päässä maapallolta. Luotain lähestyy asteroidia tässä vaiheessa 370 metrin sekuntinopeudella.

Luotain käyttää ionimoottoreja, jotka tuottavat vain pienen voiman, mutta niitä voidaan pitää käynnissä hyvin pitkiä aikoja.

Hayabusa2:n on määrä kohdata asteroidi tämän vuoden kesäkuussa. Tutkittuaan asteroidia ja otettuaan siitä näytteen luotaimen on tarkoitus lähteä asteroidilta kohti Maata joulukuussa 2019. Näytteen palauttaminen koittaa joulukuussa 2020.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)