Japanin asteroidiluotain lähestyy kohdettaan - uusia kuvia 650 kilometrin etäisyydeltä

Japanin avaruusjärjestö on julkaissut Hayabusa2-luotaimen ottamia kuvia Ryugu-asteroidista. Luotaimella oli viime perjantaina etäisyyttä kohteeseensa enää 650 kilometriä.

Vaikka luotaimen tarkimmassa kamerassa kohdeasteroidi on vasta 13 pikselin kokoinen, pystyy sen muodon jo erottamaan kuva-animaatiosta. Oheisen animaation kuvat otettiin torstaina ja perjantaina luotaimen ollessa 650–700 kilometrin etäisyydellä asteroidista.

Tutkijat päättelevät, että asteroidin pinnalla on kulmikkaita muotoja, vaikka yksityiskohtia ei vielä pysty juurikaan erottamaan. Kappaleen pyörimisakseli näyttää olevan lähes kohtisuorassa planeettojen tasoon nähden. 

Aiemmin viime viikolla Japanin avaruusjärjestö Jaxa raportoi, että Ryugu oli luotaimen näkemänä kirkkaudeltaan magnitudia -6,6. Siten asteroidi oli huomattavasti kirkkaampi kuin Venus on parhaimmillaan maapallolta nähtynä.

Hayabusa2:n on määrä saapua Ryugun kiertoradalle heinäkuussa. Alus tutkii asteroidia ja hakee siltä näytteen, joka palautetaan maapallolle joulukuussa 2020.

Asteroidi 162173 Ryugu kiertää radalla, joka vie sen kauimmillaan 1,42-kertaiselle ja lähimmillään 0,96-kertaiselle Maa–Aurinko-etäisyydelle Auringosta. Ryugu on yksi maapallolle potentiaalisesti vaarallisiksi luokitelluista asteroideista. Kappaleen halkaisijaksi on arvioitu 800–1 000 metriä.

Aiheesta lisää Jaxa (englanniksi)