Japanilaisluotain räjäyttää ensi yönä kraatterin Ryugu-asteroidille

Ryugu-asteroidin luo viime kesänä saapunut Hayabusa2-luotain valmistautuu kraatterikokeeseen. Luotaimen räjähteillä täytetty törmäytin tekee 2–10 metrin kokoisen kraatterin asteroidin pintaan torstain ja perjantain välisenä yönä.

Kokeen tarkoituksena on päästä tutkimaan asteroidin sisällä olevaa ainetta, jota auringonvalo ja aurinkotuulen hiukkaset eivät ole muuttaneet. Jälkeenpäin luotain käy hakemassa alueelta näytteen, joka tuodaan maapallolle.

Kraatterin räjäytys voi irrottaa pinnasta kappaleita, jotka saattaisivat törmätä luotaimeen. Tämän välttämiseksi Hayabusa2 siirtyy räjäytyksen ajaksi kauemmas ja jättää pienen erillisen kameraluotaimen kuvaamaan tapahtumaa.

Jaxa on myös julkaissut ensimmäiset viralliset tiedetulokset Ryugusta.

Niiden mukaan asteroidin halkaisija päiväntasaajalla on 1 004 metriä ja navoilla 875 metriä. Sen keskitiheyden on laskettu olevan vain 1,19-kertainen veteen verrattuna. Mikäli asteroidi koostuu hiilikondriittien aineesta, on vähintään puolet sen sisuksista onttoja onkaloita.

Ryugun aine on erittäin tummaa ja heijastaa vain noin 1,6 prosenttia valosta. Asteroidin etelänavalla sijaitseva 160-metrinen kivenjärkäle on saanut nimekseen Otohime.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)