Japanilaisluotain aloitti havainto-ohjelman Venuksessa

Venus-planeetta on muutaman seuraavan vuoden ajan japanilaisen Akatsuki-luotaimen instrumenttien syynissä. Viime vuoden joulukuussa Venuksen luo saapunut alus on nyt ryhtynyt tekemään havaintoja.

Akatsuki keskittyy Venuksen ilmakehään. Yksi sen viidestä kamerasta yrittää saada valokuvattua ensimmäisenä Venuksen salamat. Kaksi infrapunakameraa kuvaa pilviä eri korkeuksilla, ja ultraviolettikamera paljastaa ilmakehän kaasut. Lisäksi yksi infrapunakamera koettaa löytää aktiivisia tulivuoria planeetan pinnalta.

Akatsukin lento ei sujunut käsikirjoituksen mukaisesti. Päämoottorin polttoaineventtiilin karstoittumisen vuoksi saapuminen Venukseen viivästyi viisi vuotta. Moottoriongelmien takia myös planeetan kiertoradalle asettuminen poikkesi suunnitelmista. Luotain on nyt radalla, joka vie sen tarpeettoman kauas planeetasta.

Kauimmillaan Akatsuki on Venuksesta 370 000 kilometrin päässä, mikä vastaa likimain Maan etäisyyttä Kuusta. Lähimmillään luotain käy tuhannen kilometrin korkeudella pilvien huipuista.

Vastoinkäymisistä huolimatta luotaintiimi on optimistinen havainto-ohjelman suhteen. Aamunkoittoa tarkoittavasta sanasta nimensä saanut Akatsuki on tällä haavaa ainoa Venusta kiertävä alus. Se kerää tietoja kahden seuraavan vuoden ajan, mahdollisesti jopa ensi vuosikymmenen alkuun saakka.

Aiheesta lisää Spaceflight Now (englanniksi)