Mangalyaan starttasi matkaan kello 11.08 Suomen aikaa. Kuva ISRO

Intian ensimmäinen marsluotain laukaistiin onnistuneesti

Intian Mangalyaan-luotain laukaistiin onnistuneesti matkaan tänään kello 11.08 Suomen aikaa. Intian ensimmäinen marsluotain starttasi matkaan Sriharikotan avaruuskeskuksesta Intian PSLV XL -raketin kyydissä.

Noin 25 minuuttia laukaisun jälkeen ilmeni, että kantoraketti vaikutti toimivan luultua tehokkaammin ja oli nostamassa luotainta suunniteltua korkeammalle. Intian avaruusjärjestö ISRO kuitenkin vakuutti, että ohjausjärjestelmä osaisi ottaa muutoksen huomioon ja säätää lopullisen radan tästä huolimatta.

Luotaimessa on viisi tieteellistä instrumenttia, joilla tutkitaan naapurimme pinnanmuotoja, minerologiaa ja kaasukehää. Verrattuna Nasan luotaimiin Mangalyaanin tieteellinen anti on pienempi. Eräs mielenkiintoisista instrumenteista on metaani-ilmaisin, joka selvittänee, onko Marsissa metaanikaasun lähteitä

Mangalyaanin tavoitteena on toimia ainakin puolen vuoden ajan punaisen planeetan kiertoradalla. Laukaisuikkuna Marsiin avautuu 26 kuukauden välein ja on auki noin puolentoista kuukauden ajan. Meneillään olevassa laukaisuikkunassa myös Nasan on tarkoitus lähettää MAVEN-luotain kohti Marsia alustavasti 18. marraskuuta.

Aiheesta lisää ISRO.org

Laukaisuvideo netissä

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto