Intia tähtää kohti Kuun eteläistä napa-aluetta - laukaisu siirtyi heinäkuulle

Intia ilmoittaa valmistelevansa kiertolaisluotaimesta, laskeutujasta ja mönkijästä koostuvaa Chandrayaan-2-luotaintaan. Mikäli kaikki menisi suunnitelmien mukaan, laukaistaisiin luotain 9.-16. heinäkuuta ja laskeutuminen olisi 6. syyskuuta.

Aiemmin laukaisua valmisteltiin jo toukokuulle, mutta Israelin laskeutujan epäonnistuminen sai luotaintiimin ottamaan aikalisän.

Lennon päätavoitteena on tehdä ensimmäinen laskeutuminen Kuun eteläiselle napa-alueelle. Maalitauluna on Manzinus C ja Simpelius N -kraattereiden välissä sijaitseva ylänkö. Sen sijainti on noin 70 astetta eteläistä leveyttä.

Tieteellinen tavoite on tutkia alueen pinta-aineksen koostumusta ja etsiä samalla merkkejä vesijäästä.

Chandrayaan-2-laskeutujalla on mukanaan myös 27-kiloinen Pragyan-niminen mönkijä. Sen roolina on tehdä kemiallista analyysia useasta eri paikasta lähellä laskeutujaa.

Laskeutujaa tai mönkijää ei ole suunniteltu selviytymään Kuun kaksi Maan viikkoa kestävästä yöstä. Yön noin -170 celsiusasteeseen putoava lämpötila todennäköisesti rikkoo elektroniikan.

Intian ensimmäinen kuuluotain Chandrayaan-1 tutki Kuuta sen kiertoradalla vuosina 2008-2009. Alkujaan Chandrayaan-2-luotainta suunniteltiin jo vuodelle 2018, mutta aikataulua pidettiin silloin liian riskialttiina.

Israelainen SpaceIL-tiimi yritti laskeutumista Kuuhun Beresheet-aluksellaan 11. huhtikuuta. Laskeutuja kuitenkin vikaantui viime minuuteilla ja murskaantui Kuun pintaan.

Aiheesta lisää ISRO (englanniksi)