InSight saapuu Marsiin tänään kello 21.54 – Näin laskeutuminen etenee

Marsin sisustan tutkimukselle omistettu InSight-laskeutuja laskeutui Marsiin onnistuneesti maanantai-iltana kello 21.54 Suomen aikaa. Ohessa laskeutumisseurantaa hetki hetkeltä.

Laskeutumisseuranta Nasa TV:n kautta on päättynyt, mutta kanavalta voi katsoa lehdistötilaisuuden puoliltaöin.

[22.30] Nasan tutkija Rob Manning kertoo, että parhaillaan jännätään aurinkopaneelien avautumista, tieto siitä saadaan noin klo 23 Suomen aikaa. Säädataa ja kuvia saadaan jo seuraavina päivinä, mutta varsinaisesti päätehtävään eli Marsin sisälle luotaamisen tuloksia joudutaan odottamaan kuukausia. InSightin ensimmäinen kuva on julkaistu luotaimen sivustolla.

[22.07] Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine kertoo lähetyksessä saaneensa onnittelut varapresidentti Mike Penceltä

[21.59] Ensimmäinen kuva on saatu vastaanotettua, linssin kannella on pölyä, taustalla näkyy Marsin horisontti. Myöhemmin läpinäkyvä suojakansi irrotetaan, niin pölystä päästäneen eroon.

[21.57] Tiimi odottaa pölyn laskeutuvan InSightin ympärillä ennen kuin aurinkopaneelit avataan. Ensimmäinen InSightin ottama kuva saatetaan saada pian, mutta siitä ei ole varmuutta.

[21.56] Nasan lennojohdossa iloitaan. Kuvaa näytetään myös New Yorkin Times Squarelta, jossa tapahtumaa katsotaan ruuduilta.

[21.54] Laskeutuminen varmistettu!

[21.53] Laskeutuja on havainnut maan, korkeus 600 metriä.

[21.52] Tutka on aktivoitu. Kun tutkan mukaan ollaan kilometrin korkeudessa, irrotetaan jarruvarjo ja loppumatka tullaan alas rakettimoottoreilla.

[21.52] Jarruvarjo on avattu, se havaitaan signaalin doppler-siirtymästä.

[21.51] Laskeutuja liikkuu nyt 1000 metriä sekunnissa

[21.50] Laskeutuja kokee 8 g:n jarrutusta telemetrian mukaan. Kovin hidastuvuus on ohitettu.

[21.48] Nasa ilmoittaa, että yhteys laskeutujaan saatetaan menettää maksimissaan kahdeksi minuutiksi, kun luotain kokee plasma-blackout-ilmiön ollessaan kuumentuneen kaasukehän muodostaman plasman sisällä.

[21.47] Telemetria MarCO-luotainten kautta vaikuttaa toimivan. Tämä helpottaa lennonjohdon seurantaa, vaikka ei olekaan kriittistä laskeutujan onnistumiselle. Jarrutuksen ilmoitetaan alkaneen.

[21.45] Nasa näyttää simuloitua animaatiota laskeutumisen etenemisestä. Laskeutuja etenee nyt loivassa kulmassa kohti Marsin kaasukehää. Näillä minuuteilla luotaimen lämpökilpi alkaa tuntea ensimmäiset merkit kaasukehään tulemisesta. Sen tehtävänä on pitää luotain sisällään suunnilleen huoneenlämmössä, vaikka sen ulkopinta kuumenee 1500 celsiusasteeseen jarrutuksen aikana.

[21.41] Nasa sai tiedon laskeutujan irrottautumisesta huoltomoduulistaan. Lennonjohto iloitsi tästä ensimmäisestä laskeutumisen vaiheesta raikuvin aplodein.

InSightin mukana laukaistiin kaksi MarCO-nanoluotainta, jotka ohittavat Marsin ja pystyvät periaatteessa välittämään tietoja laskeutujalta suoraan maapallolle. InSightin toiminnan kannalta ne eivät ole välttämättömiä, mutta ilman niitä tiedot saadaan perille vasta myöhemmin Marsin kiertolaisluotainten välittäminä. 

Alla on odotettavissa oleva aikataulu illan tapahtumille.

Etukäteen arvioitu kellonaika (sisältäen 8 minuutin tietoliikenneviiveen) - Tapahtuma

  • 21.40 - Laskeutuja irrottaa pitkän avaruuslennon aikana käytetyn huoltomoduulin.
  • 21.47 - Jarrutus Marsin kaasukehässä alkaa 5,5 kilometrin sekuntinopeudella.
  • 21.49 - Vaativin vaihe lämpökilvelle. Ulkokuori kuumenee noin 1 500 celsiusasteeseen.
  • 21.51 - Jarruvarjo avautuu, lämpökilpi irrotetaan ja laskeutumisjalat avataan.
  • 21.53 - Tutka saa ensimmäiset signaalinsa. 20 sekuntia myöhemmin jarruvarjo irrotetaan ja rakettimoottorit starttaavat.
  • 21.54 - Laskeutuminen Marsin pinnalle.
  • 22.01 - Odotettu signaalin vastaanottaminen luotaimelta Marsin pinnalta.
  • 22.04 - Aikaisin mahdollinen ajankohta ensimmäisen kuvan vastaanottamiselle. Tämä saattaa mennä myös seuraavalle päivälle.

Laskeutumisen jälkeen kriittistä on, saako laskeutuja avattua kaksi suurta aurinkopaneeliaan, jotta se saisi sähkötehoa tulevalle toiminnalleen.

Nasa on tehnyt laskeutumisen vaiheista myös interaktiivisen sivuston.

InSight muistuttaa rakenteeltaan vuonna 2008 Marsiin saapunutta Phoenix-laskeutujaa, joten laskeutumisjärjestelmää pidetään suhteellisen luotettavana. InSightin laskeutumispaikka sijaitsee noin 600 kilometrin etäisyydellä Curiosity-kulkijasta pohjoiseen.

Paikallinen "Marsin aika" laskeutumishetkellä on kello 14. Valoa pitäisi siis riittää valokuvaukseen ja aurinkopaneeleille.

InSight laukaistiin matkaan 5. toukokuuta, ja se on ainoa tässä laukaisuikkunassa Marsiin matkaava luotain. Laukaisuikkuna toistuu noin 26 kuukauden välein. Seuraavassa, vuoden 2020 laukaisuikkunassa matkaan aiotaan lähettää peräti neljä luotainta, joista kolme sisältää laskeutujamönkijöitä.

Nasan InSight-sivusto (englanniksi)