Hera-asteroidiluotain sai rahoituksen - mukana matkaa suomalaistekniikkaa sisältävä nanoluotain

Euroopan avaruusjärjestö ESA on juuri julkistanut ministerikokouksensa päätöksiä. Suomessa erityisesti odotettu Hera-asteroidiluotain sai vihreää valoa. 

Nyt päätetyt ESAn rahoitukset ovat kokonaisuudessaan 14,4 miljardia euroa. Hyväksyttyihin projekteihin lukeutui Hera-luotain.

Hera on määrä laukaista lokakuussa 2023 ja sen kaavaillaan saapuvan Didymos-asteroidin luokse vuonna 2027.

Nasan DART-luotain törmäytetään asteroidia kiertävään Didymoon-kuuhun viisi vuotta aiemmin. Eurooppalaisten Hera tarkastelee asteroidiparia sekä DARTin luomaa kraatteria tarkemmin.

Suomelle Hera on tärkeä etenkin, koska pääluotaimen mukana matkaa APEX-nanoluotain. Se toteutetaan Suomen, Ruotsin, Saksan ja Tšekin yhteistyönä.

"Olen innoissani ja onnellinen Heran toteutuksesta ja teemme parhaamme luotainlennon onnistumiseksi", kommentoi APEX-nanoluotaimen päätutkija Tomas Kohout Helsingin yliopistosta Tähdet ja avaruus -lehdelle.

Kohout ei heti julkistuksen jälkeen vielä tiennyt vielä tiedä tarkalleen Hera-lennon suomalaisrahoituksen määrää, mikä saattaa vaikuttaa APEX-luotaimenkin budjettiin.

"Valmistelemme parhaillaan APEX:in yksityiskohtaista rakennesuunnitelmaa. Kesään mennessä pääsemme täyteen vauhtiin luotaimen kehityksessä ja valmistelussa", Kohout lisää.

APEX on kooltaan 30 x 20 x 10 senttimetriä. Suomesta siinä mukana ovat esimerkiksi Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Reaktor Space Lab ja VTT.

ESAn pääjohtaja Jan Wörner kertoi olevansa hyvin tyytyväinen päätöksiin kokonaisuudessaan. Ei ihme, sillä 14,4 miljardia euroa on enemmän kuin mitä ESA haki jäsenmailtaan viidelle vuodelle ulottuvaan toimintaansa.

Suomen osuus on 110 miljoonaa euroa, mitä voi vertailla Ruotsin (244 miljoonaa) ja Norjan (284 miljoonaa) osuuksiin. 

Isoihin päätöksiin kuuluI esimerkiksi ottaa osaa Nasan kanssa Mars-näytteen hakemiseen sekä osallistua Nasan suunnitellun Lunar Gateway -aseman toimintaan.

Merkittävä asia on myös ensi vuoden heinäkuussa laukaistava ExoMars-mönkijä Rosalind Franklin. Sen ongelmalliseksi osoittautunut jarruvarjokehitys luvattiin ratkaista Nasan kanssa yhteistyönä nopeasti.

Lisää Nasan ja ESAn asteroidiluotaimista Tähdet ja avaruus -lehdessä no 1 tai 2/2020.