ExoMars-mönkijän lähtö siirtyy vuodelle 2020

Eurooppalaisten ja venäläisten yhteisen kulkijan lähtö Marsia kohti viivästyy kahdella vuodella. Syynä ovat ongelmat kulkijan ja sen laskeutumissysteemin yhteensovittamisessa.

Kulkijan rakentamisesta vastaa Euroopan avaruusjärjestö ESA. Laskeutumissysteemi, joka käyttää ilmajarrutusta, laskuvarjoja ja raketteja, on Venäjän valtiollisen avaruusyhtiön Roskosmoksen tekoa. Venäläiset vastaavat myös lennon laukaisusta.

Mönkijän on tarkoitus etsiä puolen vuoden ajan elämän merkkejä punaiselta planeetalta. Se on ExoMars-nimellä kulkevan projektin toinen vaihe.

ExoMarsin ensimmäinen vaihe saatiin matkaan viime maaliskuussa. Siihen kuuluu Trace Gas Orbiter (TGO) -luotain, joka jää punaisen planeetan kietoradalle. Se tutkii Marsin ilmakehää ja toimii aikanaan datalinkkinä Maan ja mönkijän välillä. TGO:n mukana matkustaa myös Schiaparelli-niminen yksikkö, joka pudotetaan planeetan pinnalle. Schiaparelli jää niille sijoilleen ja suorittaa lähinnä meteorologisia mittauksia.

Näillä näkymin punaisen planeetan kamaralla riittää liikennettä ensi vuosikymmenen alussa. ExoMarsin lisäksi niin Yhdysvallat kuin Kiina ovat aikeissa lähettää kulkijat Marsiin vuonna 2020.

Aiheesta lisää Science (englanniksi)