ExoMars-mönkijälle valittiin alustavasti laskeutumispaikka

Tutkijaryhmä on tehnyt suosituksen maaliskuussa 2021 Marsiin laskeutuvan ExoMars-mönkijän laskeutumisalueeksi. Oxia Planumilla sijaitseva alue on sekä turvallinen laskeutua että tieteellisesti mielenkiintoinen.

Loppusuoralla oli kaksi noin 500 kilometrin päässä toisistaan sijaitsevaa aluetta, Oxia Planum ja Mawrth Vallis. Molemmat sijaitsevat Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla.

"ExoMarsin kanssa tehtävämme on etsiä jälkiä elämästä. Vaikka molemmissa ehdokaspaikoissa on tieteellisiä mahdollisuuksia tutkia muinaisia vetisiä ympäristöjä, sai Oxia Planum eniten ääniä", kertoo Jorge Vago ExoMarsin tiimistä.

Vaikka molemmat alueet vastasivat teknisiä kriteereitä, sijaitsee Oxia Planum muutamia kilometrejä alempana ja on siksi ilmajarrutukselle vielä turvallisempi.

Laskeutumisellipsin kooksi on määritetty 19 x 120 kilometriä ja alueella ei haluta olevan selvästi erottuvia vaarallisia pinnanmuotoja.

Lopullinen virallinen laskeutumispaikka julkistetaan ensi vuoden puolivälissä, mutta nyt tehtyä valintaa pidetään hyvin todennäköisenä lopulliseksi.

Euroopan avaruusjärjestön ja Venäjän yhteistyöllä toteutettava ExoMars-mönkijä on massaltaan noin 310 kiloa eli noin puolitoista kertaa Nasan Spirit ja Opportunity -mönkijöiden verran.

Samassa laukaisuikkunassa lähettää myös Nasa Mars 2020 -mönkijänsä, jonka laskeutumispaikan valinta on myös loppusuoralla.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)