Taiteilijan näkemys Europa Clipper -luotaimesta. Kuva Nasa / JPL-Caltech

Europa-kuuta päästään kuvaamaan puolen metrin tarkkuudella

Nasa on julkistanut tiedelaitteet, jotka rakennetaan sen 2020-luvulla laukaistavaan Europa Clipper -luotaimeen. Ehdotetuista 27 instrumentista valittiin mukaan 9. Niiden joukossa on esimerkiksi kamera, jonka erotuskyky on tarkimmillaan puoli metriä Europan pinnalla.

"Europa on kiusoitellut meitä arvoituksellisella jääpinnallaan ja todisteilla valtamerestä Galileo-luotaimen 11 lähiohituksen ja Hubblen havaintojen perusteella", kuvailee Nasan varapääjohtaja John Grunsfeld. "Olemme innoissamme potentiaalista, jota uudella luotaimella ja valituilla instrumenteilla on arvoituksien ratkaisemiseen etsiessämme todisteita elämästä Maan ulkopuolelta."

Luotain on määrä laukaista matkaan noin vuonna 2025, ja se saapuu Jupiterin kiertoradalle 1,9–6,4 vuoden kuluttua riippuen kantorakettivalinnasta. Luotain tekee 45 lähiohitusta Europa-kuusta 25–2 700 kilometrin etäisyydeltä.

Suurin osa Europasta saadaan kartoitettua 50 metrin erotuskyvyllä, mutta lähimmillä ohituksilla päästään pienillä alueilla satakertaiseen tarkkuuteen. Lisäksi esimerkiksi mitataan Europan jääkuoren paksuutta tutkalla, analysoidaan tarkkaa koostumusta spektrometreillä sekä etsitään lämpimän veden purkautumispaikkoja.

Nasan lisäksi myös ESA rakentaa luotainta Jupiterin jäisten kuiden tutkimiseen. ESAn JUICE-luotaimen pääkohteena on Ganymedes-kuu. Se on määrä laukaista 2022, ja se saapuu Jupiterin kiertoradalle 2030.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto