Eurooppalaisluotaimen törmäyspaikka löytyi Kuusta

Kuuta vuosina 2004-2006 kiertäneen Smart-1-luotaimen törmäyspaikka on löydetty. Toimintansa lopuksi tahallaan Kuuhun törmäytetty luotain teki 20 metriä pitkän ja 4 metriä leveän iskeytymisvanan.

"Smart-1:n laskeutuminen oli kova, raapiva ja pomppiva", kuvailee Bernard Foing Euroopan avaruusjärjestöstä ESAsta. "Vauhtia luotaimella oli kaksi kilometriä sekunnissa."

Törmäytyksen aikaan vuonna 2006 ei Kuun kiertoradalla ollut muita luotaimia. Vaikka törmäyksen synnyttämä välähdys saatiinkin kuvattua maanpäällisellä teleskoopilla, jäi tarkka törmäyspaikka tuntemattomaksi.

Nyt törmäyspiste on tunnistettu Nasan LRO-luotaimen kuvasta. Paljastunut sijainti oli lähellä laskettua törmäysaluetta.

Törmäyspaikasta on julkaistu kaksi kuvaa (joihin linkit: 1 ja 2.) Ne on otettu erilaisissa valaistusolosuhteissa. Jälkimmäisessä kuvassa erottuvat hyvin törmäyksen synnyttämät heitteleet. Otoksessa ne ovat alaviistoihin suuntiin törmäysjäljen molemmin puolin.

Tutkijat haaveilevat lähettävänsä jonain päivänä robottilaskeutujan tutkimaan Smart-1:n törmäyspaikkaa ja tarkistamaan, mitä luotaimesta jäi iskeytymisessä jäljelle .

Smart-1 oli ESAn pienikokoinen kuuluotain, joka laukaistiin Maan kiertoradalle 2003. Luotain nosti rataansa hitaasti ionimoottorinsa avulla ja siirtyi sitten Kuun kiertoradalle vuoden 2004 lopussa. Mukana oli myös suomalainen SPEDE-instrumentti, joka tutki luotaimen plasmaympäristöä. 

Aiheesta lisää Europlanet (englanniksi)