Euroopan Mars-mönkijälle valittiin laskeutumispaikka

ESA on nimennyt päävaihtoehdon ExoMars-mönkijän laskeutumispaikaksi.

Oxia Planumimin alue valittiin neljän kandidaattialueen joukosta monipuolisen analyysin perusteella. Mönkijä on määrä laukaista matkaan toukokuussa 2018 ja se saapuisi Marsiin tammikuussa 2019.

"Alustava analyysimme on, että Oxia Planum vaikuttaa täyttävän kovat tekniset vaatimukset. Samalla se antaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia tutkia alueita, joissa merkkejä elämästä voisi säilyä parhaiten", selittää ESAn projektitutkija Jorge Vago.

Oxia Planumin seudulla on yksi laajimmista tunnetuista alueista, joissa esiintyy noin 3,9 miljardia vuotta vanhaa paljasta kiveä. Alue on myös savipitoista, mikä viittaa vedellä olleen rooli sen muodostumisessa.

Vaikka laskeutumispaikkapäätös on muodollisesti vasta alustava, päätös vaikuttaa tässä vaiheessa hyvin todennäköiseltä. Lopullinen tieto asiasta saadaan puoli vuotta ennen laukaisua.

Kaikki neljä paikkakandidaattia ovat melko lähellä Marsin päiväntasaajaa. Ne sijaitsevat 5 asteesta eteläistä leveyttä 25 asteeseen pohjoista leveyttä. Ne ovat myös Marsin keskikorkeutta alempana, jotta ilmajarrutus olisi helpompi toteuttaa.

ExoMars toteutetaan ESAn ja Venäjän avaruusjärjestön yhteistyönä. Päärooli mönkijässä on ESAlla, kun taas Venäjä vastaa sen laukaisusta. Mikäli hanke viivästyy, varasuunnitelmana on laukaista mönkijä vasta seuraavassa laukaisuikkunassa eli vuonna 2020.

Jo ensi vuoden maaliskuussa on tarkoitus laukaista toinen luotain kiertämään Marsia. Luotaimen mukana on myös Schiaparelli-koelaskeutuja.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)