Ensi vuonna laukaistavalle ExoMars-mönkijälle avattiin uusi hallintakeskus Italiaan

Italian Torinossa avattiin tänään Rover Operations Control Centre (ROCC). Sen on määrä toimia ExoMars-ohjelmaan kuuluvan Rosalind-Franklin -mönkijän tukikohtana ja komentokeskuksena.

"Tämä on keskeinen paikka maapallolla. Täältä kuuntelemme mönkijän instrumentteja, näemme mitä se näkee ja lähetämme komentoja ohjataksemme elämän etsintää Marsin pinnalla ja pinnan alla", sano ESAn pääjohtaja Jan Wörner.

Uuteen ExoMars-mönkijän käytöstä vastaavaan keskukseen Torinossa kuuluu komentohuone, Marsin maastosimulaatioalue, kallistuva 8x8 metrin testauspinta ja porausjärjestelmä.

Simulaatioalueena toimivan "Mars-pihan" rakentamiseen on käytetty 140 tonnia maa-ainesta. Siltä löytyy sekä hiekkaisia että kivisiä alueita, joilla ajelemalla päästään selville mönkijän ominaisuuksista. Hiekan koostumus on kehitetty vastaamaan mahdollisimman tarkkaan Marsin pintahiekan ominaisuuksia.

Rosalind Franklin -nimen saanut mönkijä on toteutettu ESAn ja Venäjän yhteistyönä. Se on massaltaan noin 295 kiloa eli noin puolitoistakertaisesti Spirit ja Opportunity -mönkijöiden massa.

ExoMars-ohjelman päätehtävänä on etsiä Marsista todisteita elämästä.

Ohjelmaan kuuluu Marsin kiertoradalla jo nyt oleva ExoMars Trace Gas Orbiter -luotain sekä ensi kesänä laukaistava mönkijä. Schiaparelli-koelaskeutuja tuhoutui yrittäessään laskeutua Marsin pinnalle lokakuussa 2016.

Rosalind Franklin on määrä laukaista matkaan heinä-elokuussa 2020, jolloin se saapuisi Marsiin maalis-huhtikuussa 2021.

Samassa laukaisuikkunassa on tarkoitus Marsin pinnalle lähettää myös Nasan Mars 2020 -mönkijä sekä kiinalaismönkijä. Marsin kiertoradalle tähtäävät kiinalaismönkijän kiertolaisluotain sekä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Hope-luotain.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)