Ensi vuonna laukaistava Mars-helikopteri läpäisi lentotestinsä

Nasa kertoo saaneensa Mars 2020 -mönkijän mukaan lähetettävän minihelikopterin testit valmiiksi. Kyseessä on ensimmäinen luotain, jonka on määrä lentää toisen taivaankappaleen kaasukehässä omin voimin.

Kopterin päätehtävänä on osoittaa lentäminen Marsissa ylipäätään mahdolliseksi. Sen tiedustelukyvylle ei näin ollen ole suuria odotuksia.

Menestyksellisissä kokeissa laitetta testattiin Marsin kaasukehän tiheyttä vastaavassa paineessa tyhjiökammiossa. 

"Lentoa valmistellessa olemme testanneet lentämistä yhteensä yli 75 minuuttia testimallilla, joka oli lähellä lopullista helikopteria", kertoo projektijohtaja MiMi Aung Nasasta.

"Viimeisin koe tehtiin aidolla laitteella, kyseessä on Marsiin lähetettävä kopteri. Meidän täytyi nähdä, toimisiko se odotusten mukaan."

Kopteri matkaa punaiselle planeetalle Curiosityn kokoisen mönkijän pohjan alle kiinnitettynä. Perille 1,8 kilon massainen laite pääsee näillä näkymin helmikuussa 2021.

Kopteri lasketaan Marsin pinnalle, minkä jälkeen se on omillaan. Vaarallisimpia hetkiä ovat laskeutumiset, koska kopteri saattaa helposti kaatua.

Marsin kaasukehän tiheys vastaa maapallon ilmakehää 30,5 kilometrin korkeudella. Tämän vuoksi kopterin roottorit ovat hieman leveämpiä kuin perinteisissä koptereissa. Ne eivät kuitenkaan saa pyöriä Marsin äänen nopeutta kovempaa, sillä tuolloin ne menettäisivät nosteensa.

Mars-helikopterista kerrottiin laajemmin Tähdet ja avaruus -lehdissä 4/2015 ja 6/2018.