Ennätysetäälle matkannut miniluotain tallensi näyn maapallosta ja Kuusta

Nasan miniluotain valokuvasi maapallon yli miljoonan kilometrin päästä. Kuvan ottanut alus on kauimmas koskaan matkannut CubeSat-luotain.

Yllä näkyy ensimmäinen kuva Nasan Mars Cube One -luotainkaksikolta. Kuvassa on kotiplaneettamme Maa ja sitä kiertävä Kuu.

Näkymää katsellessa voi helposti ymmärtää, miten valtavan etäisyyden päässä jo pelkästään oma kiertolaisemme on.

Kuvan ottanut Mars Cube One koostuu itse asiassa kahdesta identtisestä koeluotaimesta, jotka ovat kooltaan 10 x 20 x 30 senttimetriä ja massaltaan 7 kiloa. Ne ovatkin luotainten kokohaitarin pienimmästä päästä.

Kyseessä ovat myös ensimmäiset CubeSat-standardilla rakennetut Nasan planeettaluotaimet. Päivää ennen kuvanottohetkeä luotainpari oli tehnyt nanoluotainten historiaa ja päässyt miljoonan kilometrin päähän maapallolta.

"CubeSat-luotaimet eivät ole koskaan ennen matkanneet näin kauas avaruuteen, joten tämä on suuri virstanpylväs. Molemmat CubeSat-luotaimemme voivat hyvin ja toimivat moitteettomasti", kertoo Andy Klesh Nasasta.

Avaruuteen laukaistaan kiihtyvällä tahdilla CubeSat-satelliitteja, mutta useimmat eivät koskaan matkusta Maan kiertorataa kauemmas. Esimerkiksi suomalaiset Aalto-1 ja Aalto-2 satelliitit ovat CubeSat-standardilla rakennettuja.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)