Curiosity lähestyy tähänastisen matkansa vaarallisinta osuutta

Nasan Curiosity-mönkijä on saapumassa reittinsä riskialtteimmalle osuudelle. Tummana kuvissa erottuva Bagnoldin dyynialue sisältää liikkuvampaa hiekkaa kuin reitti tähän mennessä. Vaarana on, että Curiosity juuttuU hiekkaan, kuten Spirit-mönkijälle kävi aiemmin.

"Nämä dyynit eroavat tekstuuriltaan Maan dyyneistä", kuvailee Nathan Bridges Johns Hopkinsin sovelletun fysiikan laboratoriosta. "Dyyneillä olevat hiekan aallot ovat paljon suurempia kuin maapallolla emmekä tiedä miksi."

Bridges arvelee, että ero saattaa johtua pienemmästä kaasukehän paineesta, jossa tarvitaan suurempi tuulennopeus jyvästen liikuttamiseen. Ylityksen myötä tutkijoille tarjoutuu mahdolllisuus tutkia niitä tarkemmin.

Nasa on julkaissut myös päivitetyn kartan Curiosityn reitistä Marsissa. Kartasta näkyy, miten pitkälle mönkijä on ajanut mustien dyynien pohjoispuolella minimoidakseen matkan, joka sen täytyy kulkea dyynialueella.

Curiosityn koko toiminnan tärkeimmäksi kohteeksi on jo etukäteen nimetty kartan eteläosassa sijaitsevat Sharp-vuoren rinteen kerrostumat, joissa pystytään tarkastelemaan Marsin historiaa pitkältä aikaväliltä. Niiden saavuttaminen on kestänyt paljon kauemmin kuin aluksi arvioitiin.

Ohitettuaan dyynialueen Curiosity alkaa vähitellen nousta yhä jyrkempää rinnettä Sharp-vuorella. Siellä kanjonit ja jyrkkä rinne voi aiheuttaa mönkijälle jopa isompia riskejä kuin dyynit.

Tutkijoiden pelkona on myös, että Curiosityn jo nyt vaurioita kärsineet pyörät voivat hajota entistä enemmän niiden alle kiilautuvien pikkukivien vuoksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)