Curiosity kuvasi maisemia ja sai poransa toimimaan

Marsin pölymyrskyn sumentama taivas hallitsee Curiosity-mönkijän uutta panoraamaa. Mönkijän tutkijatiimi iloitsee kuvien lisäksi myös näytteenporauksen onnistumisesta.

Nasan nyt julkaisema panoraama Vera Rubin -nimiseltä harjanteelta kuvattiin jo 9. elokuuta. 360 asteen panoraamaa pääsee kääntelemään myös YouTuben liikuteltavassa näkymässä.

Näkymään on myös merkitty mönkijän osia ja mittakaavaa ympäristöstä. Se paljastaa esimerkiksi myrskyn jättämän pölykerroksen Curiosityn kannella. 

Curiosityn porauslaitteisto vikaantui joulukuussa 2016. Sen jälkeen insinööritiimi kehitti vaihtoehtoisen porausmenetelmän, jonka toimivuudesta ei ollut takuita.

Vasta kolmas porausyritys uudella menetelmällä onnistui vihdoin elokuussa. Analyysin mukaan syy kahteen epäonnistumiseen johtui odotettua kovemmasta kivestä eikä porausmenetelmästä itsestään.

Ydinparistolla toimiva Curiosity on ajellut Marsin pinnalla jo 19,72 kilometrin matkan. Mönkijän reittiä ja sijaintia pääsee tarkastelemaan Nasan kartasta

Opportunity-kulkijan kuulumiset eivät ole yhtä valoisia. Aurinkopaneeleista käyttötehonsa saavan Opportunityn viimeinen viesti vastaanotettiin 10. kesäkuuta. Sen jälkeen sakeneva myrsky pakotti mönkijän horrostilaan.

Nyt näyttää todennäköiseltä, että Opportunity vioittui kriittisesti pölymyrskyn aikana elektroniikan kylmettyä liikaa. Nasa kuitenkin yrittää ottaa yhteyttä siihen aktiivisesti seuraavan puolentoista kuukauden ajan ennen mönkijän julistamista menetetyksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)