Curiosity-kulkija otti selfien ja panoraaman vuorenrinteeltä

Nasa on julkaissut uuden Curiosity-mönkijän ottaman omakuvan. Marsin maisemia yhä ylempää Sharp-vuoren rinteeltä nähdään myös laajassa panoraamassa.

"Näköalapaikalta Vera Rubinin harjanteelta erottuu kraatterin laaja tasanko. Se ulottuu hienoon vuorenseinämään, joka muodostaa Gale-kraatterin pohjoisreunan", kuvailee Ashwin Vasavada Jet Propulsion Laboratorysta.

Harjanne on nimetty vuonna 2016 kuolleen tähtitieteilijän mukaan. Se sijaitsee noin 330 metriä Curiosityn laskeutumispaikkaa korkeammalla.

Robottikäsivarren MAHLI-kameralla otettu selfie-panoraama on 140 megapikselin laajuinen. Käsivarsi on poistettu näkyvistä yhdistämällä kuvia, jotka otettiin käsivarren eri asennoissa.

Nasa julkaisi aiemmin viime viikolla myös laajemman mastokameran laajakulmaobjektiivilla otetun näköalapanoraaman. Täysikokoisena yli 17 000 pikseliä leveä panoraama näyttää lähes kokonaan Curiosityn tähän mennessä kulkeman reitin. Sen kaukaisimmat yksityiskohdat sijaitsevat noin 85 kilometrin etäisyydellä.

Curiosity on ajanut tähän mennessä noin 18 kilometrin matkan Marsissa. Se on edennyt hitaammin kuin alkujaan on suunniteltu. Päätavoitteena on nyt tutkia Sharp-vuoren kerrostumia sekä niiden sisältämää tietoa Marsin menneisyydestä. Vuoren huippu on peräti 5,5 kilometriä kraatterilaaksoa ylempänä.

Nasa julkaisi tammikuun lopussa myös videoraportin, jossa kerrotaan Opportunityn, Curiosityn ja muiden Mars-luotainten kuulumisia. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)