Curiosity-kulkija aloitti pitkän ja vaikean kapuamisen Marsissa

Marsin pinnalla etenevä Curiosity-mönkijä on aloittanut jyrkän nousun rautaoksidia sisältävälle harjanteelle. Alue on ollut tutkijoiden mielenkiinnon kohteena jo vuosien ajan.

"Ryhmämme on innoissaan, kun pääsemme tutkimaan Vera Rubin -jyrkännettä. Tämä paikka on ollut Curiosityn kohdelistalla siitä asti kun Gale-kraatteri valittiin laskeutumispaikaksi", toteaa Michael Meyer Nasasta.

Curiosity laskeutui Marsiin elokuussa 2012 eli yli viisi vuotta sitten. Tutkijoilla on siis pitkä odotus takanaan.

Ensimmäisenä toimintavuotenaan Curiosity suoritti yhden päätehtävistään eli todisti, että miljardeja vuosia sitten mönkijän laskeutumisalueella sijaitsi mikrobielämälle sopiva järvi. Havaintojen Vera Rubin -harjanteelta toivotaan paljastavan lisää Marsin muinaisista olosuhteista.

Curiosity on pitkästä toimintakaudestaan huolimatta suhteellisen hyvässä kunnossa. Silti esimerkiksi sen renkaat ovat kuluneet ennakoitua nopeammin. Renkaiden kulumista pyritään nyt ehkäisemään reittivalinnoilla.

Punaisen planeetan pinnalla on toiminnassa myös toinen kulkija, Curiosityäkin iäkkäämpi Opportunity. Tämä luotain on todellinen pitkän linjan veteraani, sillä se laskeutui Marsin pinnalle jo tammikuussa 2004.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)