Cassinin jäähyväisotos Saturnuksesta julkaistiin

Nasa on julkaissut Cassini-luotaimen mosaiikkikuvan Saturnuksesta. Kuva otettiin kaksi päivää ennen aluksen törmäyttämistä planeettaan.

Cassinin kuvausryhmä oli suunnitellut jäähyväisotosta jo vuosia etukäteen. Mosaiikki on koostettu 42 yksittäisestä kuvasta, jotka Cassini nappasi syyskuun 13. päivä. Rengasplaneetan värit on esitetty luonnollisina.

Kaksi päivää kuvan ottamisen jälkeen alus syöksyi Saturnuksen kaasukehään ja tuhoutui. Tätä ennen se oli ehtinyt kiertää planeettaa kolmetoista vuotta. Luotain haali tuona aikana tutkijoille runsaasti dataa niin rengasplaneetasta itsestään kuin sen kuista.

"Cassinin tieteellinen saalis on ollut todella ilmiömäinen – valtava liuta tuloksia, jotka ovat johtaneet uusiin oivalluksiin ja yllätyksiin", sanoo Robert West luotaimen kuvaustiimistä.

Luotaimen merkittäviin saavutuksiin kuuluu muun muassa Enceladus-kuun vesisuihkujen havaitseminen ja Titan-kuun metaanimerien löytäminen. Cassiniin kuului myös erillinen laskeutuja, Huygens, joka tutki Titanin pintaa vuoden 2005 alussa.

Nasalla on New Frontiers-ohjelmassaan erilaisia ehdotuksia uusista Saturnukseen suuntautuvista lennoista. Ei ole kuitenkaan varmaa, tuleeko näistä mikään toteutumaan. Kiinnostusta on esimerkiksi elämän merkkien etsimiseen niin Enceladuksen vesisuihkuista kuin Titanin meristä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)