Alle 100 päivää laukaisuun - seuraavaa Mars-laskeutujaa valmistellaan

Nasan InSight-luotain läpäisi aurinkopaneelien aukaisutestin tällä viikolla. Luotain on määrä laukaista matkaan toukokuun alkupuoliskolla. Mikäli kaikki menee hyvin, se laskeutuu Marsiin marraskuun lopussa.

"Tämä on viimeinen kerta, kun näemme laskeutujan valmiissa kokoonpanossaan ennen kuin se saapuu punaiselle planeetalle", kertoo Scott Daniels Lockheed Martinilta.

"Edessä on vielä useita askeleita ennen laukaisua, mutta tämä oli kriittinen virstanpylväs ennen sen lähettämistä Vandenbergin lentotukikohtaan Kaliforniassa."

InSightin kaksi ympyränmallista aurinkopaneelia avautuvat vaakasuorassa. Samanlaista ratkaisua käytettiin Phoenix-laskeutujalla, joka puolestaan peri teknologian aikoinaan peruutetulta Mars Surveyor 2001 -laskeutujalta.

Nasa on julkaissut testistä myös Time Lapse -videon, jossa tekniikkatiimi seuraa kaiken sujuvan oikein. Aikaa paneelien avautumiseen kuluu viisi minuuttia.

Laskeutujan päätehtävänä on tutkia Marsin sisustaa. Sen on määrä olla toiminnassa ainakin kahden Maan vuoden ajan. Tutkimusaihe on ajankohtainen, sillä yksi Marsin viime vuosien suurimmista löydöistä on varmistus siitä, että planeetan ydin on vielä sula. 

Alkujaan InSight piti laukaista matkaan jo edellisessä laukaisuikkunassa maaliskuussa 2016, mutta lähtö lykkääntyi ranskalaisen SEIS-instrumentin teknisten ongelmien vuoksi.

Luotaimen laukaisuikkuna tänä vuonna avautuu 5. toukokuuta ja laukaisu on mahdollista muutaman viikon ajan. Marsiin InSight laskeutuu aikaisintaan 26. marraskuuta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)