VLT-teleskooppi kuvasi maapallon ohittaneen kaksoisasteroidin

Reilu viikko sitten maapallon ohi lensi kaksoisasteroidi. Kohde oli tarpeeksi lähellä tutkimuksia varten muttei niin likellä, että se olisi uhannut Maata.

Euroopan eteläisen observatorion VLT-kaukoputki on kuvannut kaksoisasteroidia 1999 KW4, joka lensi kotiplaneettamme vierestä 25. toukokuuta. Tulosten avulla on mahdollista tutkia muun muassa, onko pienemmän kappaleen koostumus sama kuin isommalla kappaleella.

Asteroidi kävi lähimmillään 5,2 miljoonan kilometrin päässä kotiplaneetastamme. Tämä on noin 14 kertaa Kuun etäisyys maapallosta.

"Kaksoisasteroidi viiletti Maan ohi yli 70 000 kilometrin tuntinopeudella, mikä teki sen havaitsemisesta VLT:llä haastavaa”, toteaa teleskooppia käyttänyt Diego Parraguez ESOsta.

Kaksikon suurempi jäsen on halkaisijaltaan noin 1,3 kilometriä. VLT on yksi harvoista teleskoopeista maailmassa, jolla on mahdollista ottaa niin tarkkoja kuvia, että asteroidin kaksi komponenttia pystytään erottamaan. Välimatkaa niillä on noin 2,6 kilometriä.

VLT-teleskoopin havainto oli osa kansainvälisen asteroidien varoitusverkoston IAWN:n koordinoimaa kampanjaa.

"Tämä data yhdistettynä muilla teleskoopeilla saadun IAWN-kampanjan datan kanssa on olennaista tehokkaiden radan poikkeuttamisstrategioiden arvioinnissa. Asia tulee ajankohtaiseksi, jos löydetään Maan kanssa törmäyskurssilla oleva asteroidi”, selittää Olivier Hainaut ESOsta.

“Pahimmassa mahdollisessa tilanteessa tämä tieto on myös olennaista arvioitaessa, miten asteroidi vuorovaikuttaisi ilmakehän ja maanpinnan kanssa ja miten voisimme vähentää vahinkoja törmäyksen sattuessa.”

Aiheesta lisää ESO