Kuva on linkki videoon. Occator-kraatteri vaaleine pilkkuineen on Cereksen eniten kiinnostusta herättänyt pinnanmuoto. Nasa / DLR

Video esittelee kääpiöplaneetta Cereksen hienoimpia maisemia

Nasa ja Saksan avaruusjärjestö ovat julkaisseet uuden videon Ceres-kääpiöplaneetan kiinnostavimmista pinnanmuodoista. Kuva-animaatio perustuu Nasan Dawn-luotaimen ottamiin kuviin ja topografiakartoituksiin.

"Simuloitu ylilento näyttää monenlaisia kraatterien muotoja, joita Cereksestä on löydetty", kuvailee Ralf Jaumann DLR:stä. "Katsoja voi nähdä Occator-kraatterin jyrkät reunat. Dantu ja Yalode-kraatterit puolestaan ovat paljon tasaisemmat."

Animaatiossa hyödynnettiin 2 350 Dawn-luotaimen ottamaa kuvaa. Cereksen pinnan värieroja on liitoiteltu, jotta pinnan erilaiset alueet erottuisivat paremmin.

Dawn-luotain saapui Ceres-kääpiöplaneetan kiertoradalle maaliskuussa 2015. Ceres on 950 kilometrin läpimitallaan asteroidivyöhykkeen suurin kappale. Se kiertää Aurinkoa radalla, joka on 2,6-3,0-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä.

Luotaimen rataa laskettiin vähitellen. Suurin osa animaatiosta perustuu 1 450 kilometrin korkeudelta otettuihin kuviin. Joulukuusta lähtien Dawn on ollut lopullisella radallaan 375 kilometrin korkeudessa. Sieltä otettujen kuvien erotuskyky on pinnalla 35 metriä.

Aiheesta lisää DLR (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto