Vaarallinen asteroidi voitaisiin räjäyttää radaltaan ydinaseilla

Jos maapalloon joskus uhkaa törmätä asteroidi, yksi mahdollisuus on suojella kotiplaneettaamme ydinpommeilla. Tutkijat ovat visioineet HAMMER-aluksen, joka käyttäisi törmäystä tai ydinasetta järkäleen radan muuttamiseksi.

Yksikään tunnettu asteroidi ei näytä olevan törmäämässä maapalloon. Kun mennään kaukaiseen tulevaisuuteen, on kuitenkin väistämätöntä, että suuri asteroidi on jälleen törmäyskurssilla kohti Maata.

Jotta olisimme mahdollisimman valmistautuneita harvinaiseen uhkaan, tutkijat ovat laatineet tarkan suunnitelma siitä, millaisella luotaimella asteroidin kimppuun voitaisiin käydä. HAMMERiksi nimetty alus voisi joko tönäistä asteroidin radaltaan törmäämällä siihen tai sen kyytiin voitaisiin laittaa ydinpommi.

”Ydinaseella höyrystetään asteroidin ohutta pintakerrosta. Tämä antaa kohteelle pienen tönäisyn, tyypillisesti vain muutamia senttimetrejä sekunnissa verrattuna sen alkuperäiseen nopeuteen”, kuvailee Megan Bruck Syal LLNL:stä. ”Sekin riittää, kun asialla ollaan useita vuosia ennen törmäystä.”

Jos aikaa on paljon vähemmän, pelkkä tönäisy ei välttämättä ole tarpeeksi.

”Sellaisissa tapauksissa voisi valintana olla paloitella asteroidi ydinaseella pieniksi osiksi ja saada syntyneet palaset sitten erilleen”, Syal kertoo.

Merkittävää HAMMERissa on se, että luotain olisi täysin toteutettavissa nykyteknologialla. Alus soveltuisi jopa puolen kilometrin läpimittaisen asteroidin ohjaamiseen pois törmäyskurssilta.

Tutkimusryhmä arvioi, että rakentamispäätöksestä kuluisi reilut viisi vuotta siihen, että HAMMER olisi laukaisuvalmiina.

Aiheesta laaja artikkeli perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2018.