Uusi 700 kilometrin kokoinen kappale löytyi Neptunuksen radan takaa

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt todennäköisen uuden kääpiöplaneetan aurinkokunnan ulkolaidoilta. Kappale nimeltä 2015 RR245 on arviolta 700 kilometrin kokoinen.

RR245 löydettiin Havaijin Mauna Kealla sijaitsevalla Canada-France-Hawaii-teleskoopilla viime vuoden havainnoista. Kappaleen pinnan kirkkautta ei vielä tunneta, joten se voi olla arviota suurempi ja tummempi tai arviota pienempi ja kirkkaampi.

"OSSOS suunniteltiin kartoittamaan ulkoaurinkokunnan kappaleiden ratojen rakennetta ja paljastamaan aurinkokunnan historiaa", kuvailee Brett Gladman University of British Columbiasta. "Sitä ei suunniteltu löytämään kääpiöplaneettoja tehokkaasti, mutta olemme innoissamme löydettyämme sellaisen mielenkiintoiselta radalta."

Erikoisinta RR245:ssä on nykyhavaintojen valossa sen rata, joka on hyvin elliptinen. Lähimmillään se käy 34 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä ja kauimmillaan 120 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta. Parhaillaan se on tulossa Aurinkoa lähemmäs satoja vuosia kestävällä ratakierroksellaan ja käy ratansa lähimmässä pisteessä vuoden 2096 paikkeilla.

Vaikka kappaleen löytäjät pitävät sitä kääpiöplaneettana, on se toistaiseksi vain sellaisen kandidaatti. Sen koon ja yksityiskohtien selvittämiseksi tarvitaan vielä lisähavaintoja. Uusien kappaleiden luokittelusta päättää Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU. 

Aiheesta lisää Canada-France-Hawaii telescope (englanniksi)